ตอบสนองความต้องการของผู้บริโภคที่เปลี่ยนแปลงไป ด้วยโปรตีนนมสกัดเข้มข้น
ตอบสนองความต้องการของผู้บริโภคที่เปลี่ยนแปลงไป ด้วยโปรตีนนมสกัดเข้มข้น
การบริโภคโปรตีนในประเทศไทยมีแนวโน้มเพิ่มขึ้น โดยร้อยละ 61 ของผู้บริโภคชาวไทยเห็นว่า อาหารและเครื่องดื่มที่มีโปรตีนสูง เป็นผลิตภัณฑ์ที่ดีต่อสุขภาพ1 และร้อยละ 67 ต้องการบริโภคโปรตีนมากขึ้นในปี 2554 นี้ อย่างไรก็ตามผู้บริโภคจํานวนมากยังคงพยายามทําความเข้าใจเกี่ยวกับโปรตีน2 เช่น โปรตีนคืออะไร ปริมาณที่ร่างกายต้องการควรเป็นเท่าไร และอาหารจากแหล่งใดที่มีโปรตีนสูงรวมถึงคุณค่าทางโภชนาการที่ดี
โปรตีนคืออะไร?
โปรตีน คือ 1 ใน 3 สารอาหารสำคัญที่จําเป็นต่อร่างกาย รวมถึงคาร์โบไฮเดรต และไขมัน ซึ่งเป็นส่วนประกอบพื้นฐานของร่างกาย อย่างไรก็ตาม โปรตีนแต่ละชนิดไม่เหมือนกัน โดยโปรตีนในอาหารมีอยู่หลายแบบแตกต่างกันไป ขึ้นอยู่กับชนิดของกรดอะมิโน และระดับของกรดอะมิโนจำเป็น หรือกรดอะมิโนไม่จำเป็น โดยนมจัดเป็นแหล่งโปรตีนในอุดมคติ ด้วยเหตุผลดังต่อไปนี้
• นมประกอบด้วยกรดอะมิโนจำเป็นครบทั้ง 9 ชนิดที่ดีที่สุด3
• นมสามารถย่อยได้ง่าย โดยโปรตีนจากนม 1 กรัม จะมีกรดอะมิโนจำเป็นที่เป็นประโยชน์ต่อร่างกายมากกว่าโปรตีนจากแหล่งอื่น
• การดูดซึมโปรตีนนมไปใช้งานจะรวดเร็ว ซึ่งมีผลดีต่อการเจริญเติบโตของกล้ามเนื้อมากกว่าโปรตีนจากแหล่งอื่น ๆ
คุณสมบัติและประโยชน์ของ MPC
MPC หรือโปรตีนนมสกัดเข้มข้นอาจจะไม่เป็นที่คุ้นเคยนัก เมื่อเทียบกับโปรตีนชนิดอื่น แต่รสชาติ คุณค่าสารอาหาร และคุณประโยชน์ต่อร่างกาย มีความเป็นเอกลักษณ์เฉพาะตัวสำหรับผู้ผลิตที่กำลังมองหาโปรตีนทางเลือกจากที่เคยใช้แค่เวย์โปรตีน (whey) และเคซีน (casein) โดย MPC เป็นโปรตีนนมที่มีคุณประโยชน์สูง และมีปริมาณไขมันต่ำไม่เกินร้อยละ 3 รวมถึงมีปริมาณโปรตีนเข้มข้นอยู่ระหว่างร้อยละ 45-85 ซึ่งสามารถเลือกได้ตามความต้องการ MPC ได้รับการพัฒนาปรับปรุงคุณสมบัติโดยสหกรณ์โคนมในช่วงต้นปี 2543 เพื่อทำให้ไม่เกิดฟองและไม่จับตัวกันเป็นก้อน ซึ่งจะทำให้ง่ายต่อการนำไปใช้ในกระบวนการผลิต นอกจากนี้ MPC ยังช่วยปรับปรุงความคงตัวของอิมัลชันในการผสม ให้ดีขึ้น รวมทั้งช่วยให้ความขาว ส่งผลให้ได้ผลผลิตมากขึ้นและทำให้ต้นทุนลดลง
MPC ให้รสชาติเข้มข้น มีรสนม และมีเนื้อสัมผัสที่ต่างไป จึงเหมาะกับผู้บริโภคที่ไม่ชอบรสชาติหรือเนื้อสัมผัสจากเวย์โปรตีน ซึ่งทำให้เกิดผลิตภัณฑ์ใหม่ๆขึ้นในตลาด เช่น โยเกิร์ต นม และอาหารทางการแพทย์ ที่มีโปรตีนสูงวางจำหน่ายในห้างสรรพสินค้า
MPC มีข้อดีหลายประการ เช่น
• สามารถละลายได้ในน้ำเย็น
• ควบคุมความหนืดได้
• คงทนต่อความร้อน เพื่อป้องกันการเกิดเจลหรือการตกตะกอน
• มีกลิ่นรสนม และให้ความรู้สึกนุ่มนวลเมื่อรับประทาน
• ควบคุมเนื้อสัมผัสของโปรตีนบาร์หรือโปรตีนแท่งและโยเกิร์ต
• ย่อยได้อย่างรวดเร็ว
ตอบสนองความต้องการของผู้บริโภคด้วยผลิตภัณฑ์เชิงฟังก์ชัน
จากสถานการณ์การแพร่ระบาด ทําให้ผู้บริโภคมองหาผลิตภัณฑ์อาหารเชิงฟังก์ชันที่มีประโยชน์ต่อสุขภาพ ผลิตภัณฑ์เหล่านี้มีหลากหลายรูปแบบ ตั้งแต่ของว่างเพื่อสุขภาพ เช่น โยเกิร์ต หรือโปรตีนบาร์ ไปจนถึงเครื่องดื่มพร้อมดื่ม เช่น ชาเย็น หรือนมปรุงแต่งกลิ่นรส ซึ่งผู้ผลิตอาหารสามารถช่วยให้ผู้บริโภคได้รับโปรตีนในระดับที่เหมาะสม และมีคุณค่าทางโภชนาการตรงตามเป้าหมายของแต่ละบุคคลได้
โดยการเสริมโปรตีนจากนมอย่าง MPC เข้ากับอาหารในชีวิตประจำวัน ซึ่งผลิตภัณฑ์เสริมโปรตีนเหล่านี้ช่วยให้ผู้บริโภคมีทางเลือกมากขึ้น ในขณะที่ยังคงรักษารสชาติและเนื้อสัมผัสของอาหารไว้ได้
MEET EVOLVING CONSUMER DEMANDS WITH FUNCTIONAL MPCS
Protein consumption is on the rise in Thailand with 61 percent of Thai consumers thinking being high in protein makes a food and drink product healthy1, and 67 percent looking to increase their protein intake1 in 2021. Yet, many consumers struggle to understand protein2, including what proteins are, how much they need, and which sources have high protein levels and good nutritional quality.
What is protein?
Protein is one of the body's three major nutrients, alongside carbohydrates and fats, forming the basic building blocks of our bodies. However, not all proteins are the same. Food proteins vary depending on their amino acid content and contain varying levels of essential and non-essential amino acids. Dairy is an ideal protein as:
• It contains one of the highest levels of the 9 essential amino acids3
• It is highly digestible, meaning per gram of protein, more essential amino acids from dairy are available to the body than other protein sources
• Protein absorption is quick and stimulates lean muscle growth to a greater extent than other protein sources
Functional MPCs and its benefits
Milk Protein Concentrates (MPC) may be less common than other proteins, but its taste, nutritional profile & functionality present a unique solution for manufacturers looking for alternatives to just whey or casein. MPCS are highly nutritious dairy protein powders with fat levels of less than 3 percent and concentrated protein levels between 45-85 percent, which can be tailored to the level of protein required. Functional MPCs were developed by dairy co-operative in the early 2000s to improve MPC performance. These MPCs do not foam and clump and are easier for manufacturers to process. They also provide emulsion stability and whitening benefits, resulting in increased yields that are cost-effective.
For consumers, MPC gives a creamy, milky taste and texture for those who do not enjoy the taste and texture of whey protein. This delivers new products to the supermarket shelves, such as high protein yoghurts, milk, and medical foods.
MPCs can provide advantages such as:
• Cold water solubility
• Viscosity control
• Heat stability to ensure no gelling or sedimentation
• Clean, milky flavour with a smooth mouthfeel
• Texture control for protein bars and yoghurts
• Fast digestion
Meet the needs of consumers with functional products.
Following the pandemic, consumers are looking for functional products that can support their health. These can come in a variety of formats, from healthy snacks such as yoghurts or protein bars to convenient RTDs like iced tea or flavoured milk. These protein-fortified products provide consumers with more choices while preserving taste and texture. By combining dairy proteins such as MPCs into everyday foods, food manufacturers can help consumers reach their ideal protein intake levels and meet their nutritional goals.
ข้อมูลเพิ่มเติม / Additional Information
NZMP, the ingredients and solutions brand of Fonterra, offers quality dairy protein ingredients. NZMP SureProteinTM ingredients are made with New Zealand milk, backed by Fonterra's grass-fed farming heritage, passion for innovation, and leading processing and quality standards. In Thailand, NZMP SureProteinTM ingredients are distributed by Merdient.
ข้อมูลอ้างอิง
1FMCGGurus, (May 2021). Thailand Country Profile Survey.
2Nielsen, (2018). Protein: Consumers Want It, But Don't Understand It. Retrieved from https://www.nielsen.com/us/en/insights/news/2018/ protein-consumers-want-it-but-dont-understand-it.html
3Rutherfurd S M, Fanning A C, Miller B J & Moughan P J, (2015). Protein digestibility-corrected amino Acid scores and digestible indispensable amino Acid scores differentially describe protein quality in growing male rats. The Journal of Nutrition, 145, 372-379.